събота, ноември 03, 2007

Блоготворителност с Google Docs

Измежду продуктите на Google, най-малко харесвам Blogger. Редактирането е досада, няма таблици, цветове и стилове се правят само през HTML, а в момента страницата за редактиране дори не се изобразява добре на Firefox в Ubuntu 7.04.

За късмет, може да се публикува в Blogger, (а също в WordPress, Livejournal и други) блогове, и през Google Docs. За целта:

  1. Настройваме Google Docs с адреса на нашия блог. С Blogger има уловка: при въвеждане на потребителско име, трябва да не се въвежда @gmail.
  2. Пишем си някакъв документ.
  3. Публикуваме с Publish.

Публикуваният документ е достъпен за нови редакции както в Google Docs, така и в Blogger. Промените, извършени от Google Docs могат да се пре-публикуват. За съжаление, редакциите през Blogger не се връщат автоматично в Google Docs.

Сега - лошите новини.

Естествено е човек да си избере запазване на заглавието на документа (ако се поддържа). Противоестествено е, обаче, че Google Docs не съумява да пренесе заглавието в Blogger.

Според документацията, за маркиране на публикацията с тагове от Blogger, е необходимо да документът да е поставен в папки, именувани като таговете. Например, създал съм си папки google и бюротика и поставям документа Блоготворителност с Google Docs в тях. Уви, досега не съм услял наистина да изнеса тагове, а преглед на помощните форуми подсказва, че далеч не съм единствен.

В сравнение с Blogger, Google Docs предлага един малко по-функционален и доста по-удобен текстов редактор. Публикуване на документ в Blogger е възможно с три кликвания на мишката и ако преноса на заглавие и етикети от Docs към Blogger работеха, Google Docs щяха да са моята предпочитана блоготворителна платформа.

Няма коментари: